Διαλογισμός

ΤΙ ΕΊΝΑΙ Ο ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΌΣ;

Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση πέρα από το νου. Ο διαλογισμός είναι μια κατάσταση καθαρής συνείδησης χωρίς περιεχόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η συνείδησή μας είναι περιτυλιγμένη από ένα πέπλο ομίχλης, όπως ένας καθρεπτης καλυμένος με ένα πάχυ στρώμα από σκόνη, που μας κάνει τυφλούς.

Ο νους μας είναι σαν ένας πολυσύχναστος δρόμος εν ώρα αιχμής. Κυκλοφορούν σκέψεις αναμνήσεις, επιθυμίες, νοσταλγίες. Υπάρχει μια κίνηση συνεχώς. Ο διαλογισμός είναι ακριβώς το αντίθετο. Όταν ο νους σιωπαίνει, όταν δεν υπάρχουν σκέψεις, ανησυχίες, αμφιβολίες, κρισεις, διακρίσεις….τότε είσαι στη σιωπή. Αυτή η σιωπή είναι ο διαλογισμός.

Μέσα στη σιωπή διακρίνεται η αλήθεια. Αυξάνεται η συνειδητότητα. Ο διαλογισμός είναι ο χαμένος παράδεισος, τον οποίο μπορούμε να ξανά βρούμε.

Τι σκέφτεσαι αυθόρμητα όταν σκέφτεσαι τον διαλογισμό; Ασκήσεις αναπνοής; Να παραμένεις σιωπηλός; Να κάθεσαι ή να ξαπλώνεις για κάποιο χρονικό διάστημα στην ακινησία; Όλα αυτά τα πράγματα αντιστοιχούν στην τυπική εικόνα του διαλογισμού. Είναι όμως μόνο μια πιθανή παραλαγή. Οι ενεργητικοί διαλογισμοί του Osho είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι διαλογισμοί του είναι άγριοι, είναι δυνατοί γεμάτοι δράση και κίνηση.

Αυτή η ενεργή άσκηση αποσκοπεί στην μείωση των συσσωρευμένων και καταπιεσμένων εντάσεων του σώματος και του νου με απώτερο σκοπό να επικεντρώσoυν την εσωτερική σιωπή. Οι διαλογισμοί που προσφέρουμε ανήκουν στους ενεργούς διαλογισμούς. Εφευρέθηκαν και αναπτυχθηκάν μετά από χρόνιες μελέτες από τον Osho για τον σύγχρονο άνθρωπο. Για τον άνθρωπο που χάνεται μέσα στη καθημερινότητα του, που ζει μια ζωή μέσα σε μια συνεχόμενη πίεση χρόνου, μια πίεση σε όλα τα επίπεδα και απλά λειτουργεί κινηγώντας τα καθηκοντά του, τις ευθύνες του.

Είναι δύσκολο με έναν τέτοιο τρόπο ζωής να ηρεμίσει κανείς εύκολα, να γηωθεί και να έρθει σε επαφή με το κέντρο του. Θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει ό,τι ένταση έχει μέσα του, να δημιουργήσει ένα χάος, να χορέψει, να φωνάξει, να εκφράστεί μέσω της κίνησης για να ακολουθήσει η σιωπηλή αυτή κατάσταση πέρα από το νου.

Αυτό ακριβώς κάνει αυτούς τους διαλογισμούς τόσο ξεχωριστούς.